Prof. dr. Mihai Ionac | Un lucru, ca sa fie bine judecat, trebuie judecat de cei priceputi, iar nu de cei multi (Platon)
Legea 95/2006, art. 375 precizeaza:
(1) În scopul asigurării în orice împrejurare a intereselor pacientului, profesia de medic are la baza exercitării sale independenţa şi libertatea profesională a medicului, precum şi dreptul de decizie asupra hotărârilor cu caracter medical.
(3) În legătură cu exercitarea profesiei şi în limita competenţelor profesionale, medicului nu îi pot fi impuse îngrădiri privind prescripţia şi recomandările cu caracter medical, avându-se în vedere caracterul umanitar al profesiei de medic, obligaţia medicului de deosebit respect faţă de fiinţa umană şi de loialitate faţă de pacientul său, precum şi dreptul medicului de a prescrie şi de a recomanda tot ceea ce este necesar din punct de vedere medical pacientului.
Ce inseamna competenta? Conform DEX Competent este un adjectiv, insemnand: care este bine informat într-un anumit domeniu; care este capabil, care este în măsură să judece un anumit lucru.
Este notoriu faptul ca profesorul Ciuce a operat mai multe asemenea cazuri, cu rezultate foarte bune – copii care acum sunt mari, merg la scoala si au o viata normala. Mai trebuie spus ca acesti copii nu ar fi avut sansa la viata fara interventia chirurgicala respectiva.
Ce inseamna atunci competenta profesionala? O bucata de hartie, un certificat? Unde este trasata granita intre ce putem trata si ce nu? Faptul ca aceste cazuri limita au fost operate in virtutea faptului că profesorul Ciuce este nu unsimplu chirurg generalist, cum modest ii place sa sublinieze, ci pionierul microchirurgiei reconstructive in Romania nu are in opinia autoritatilor nici o relevanta? Este profesionistul care a creat o scoala de microchirurgie si are in cazuistica numeroase operatii realizate in premiera in tara, ca sa mentionam doar primul transplant de deget realizat inainte de 1990.
Un asemenea medic ar trebui pretuit de catre managementul spitalului asemeni unei investitii. Expertiza lui ar trebui valorizata, exploatata si nu ignorata. In plus, managementul spitalului are obligatia legala (Ord. 1384/2010, art. 5, alin (2); Ord. 320/2007, art. III, alin B2) de a se preocupa de nevoile de dotare si organizare din jurul activitatii acestor medici.
Din pacate managementul spitalului considera pe dos, asa ca un pacient “poate solicita un anumit operator doar in sistem privat”. Ii sugerez managerului o solutie simpla din viata de zi cu zi, la aceasta dilema: atunci cand mergem la banca sau la primarie clientii trag un bilet de ordine de la automatul plasat la intrare si sunt repartizati aleator la un ghiseu. In mod echivalent, din moment ce pacientul nu poate solicita un anume medic, acesta poate sa traga un bilet de ordine, care sa il repartizeze la medicul care vine la rand, asa incat, din moment ce suntem salarizati uniform, fiecare dintre noi sa avem incarcare uniforma cu pacienti. Evident, va fi interesant de evaluat aprecierile pacientilor, ca despre ei vorbim de fapt, dar de asemenea, ar fi interesant de evaluat competenta și capacitatea medicului de a trata cazul care i-a fost repartizat, fie el simplu sau complex.
Atunci cand tragem biletul la ghiseu, se presupune ca fiecare functionar este capabil si competent sa iti elibereze documentul de care ai nevoie… Sa ne reintoarcem la Platon: Tratamentul egal aplicat unor oameni inegali naste negresit inechitatea.
Tot legea 95/2006, art. 374 stipuleaza la alin. (3) ca “Deciziile şi hotărârile cu caracter medical vor fi luate avându-se în vedere interesul şi drepturile pacientului, principiile medicale general acceptate, nediscriminarea între pacienţi, respectarea demnităţii umane, principiile eticii şi deontologiei medicale, grija faţă de sănătatea pacientului şi sănătatea publică.” In opinia mea, managementul spitalului s-a interpus intr-o decizie cu caracter medical si prin aceasta si-a depasit atributiile.
Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a actiona responsabil, in timp ce oamenii rai isi vor gasi totdeauna o modalitate de a ocoli legile. (Platon)
Din pacate bunul simt nu poate fi legiferat…
prof. dr. Mihai Ionac
Doctoris medicinae Universitatea Friedrich-Alexander din Erlangen-Nürnberg
Șeful secției clinice de chirurgie vasculară si mcirochirurgie din SCJU Timișoara
Șeful disciplinei de Chirurgie Vasculară și Microchirurgie a UMF Victor Babes din Timișoara
Membru corespondent al Academiei de Științe Medicale din România
Președintele Societății Române de Chirurgie Vasculară
Președinte ales al Internațional Society for Experimental Microsurgery
Chairman pentru Registre Naționale la European Board & Section of Vascular Surgery (UEMS)
Fondatorul programului de instruire în microchiurgie reconstructivă, recunoscut de World Society for Reconstructive Microsurgery, European Board of Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery
Hassan Zammar
14 August 2015 @ 10:41
Forte adevarat