Prof. Dr. Irinel Popescu | Obiectivul major este servirea interesului pacientului

Irinel PopescuDomnule Profesor,

In primul rind felicitari pentru lansarea acestei platforme de dezbateri si pentru punctul de vedere pe care l-ati exprimat.

In calitate de fost presedinte al Societatii Romane de Chirurgie si de presedinte al Asociatiei Romane de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatica si Transplant Hepatic (ARCHBPT), responsabil national cu pregatirea si atestatul in aceasta supraspecializare, dar si in calitate de simplu chirurg, ma simt obligat sa-mi expirm si eu opinia:

Specialitatile chirurgicale au luat nastere dintr-un trunchi comun care se numea “Chirurgie”. Intemeietorii acestei specialitati in Romania (Constantin Dimitrescu Severeanu, Thoma Ionescu etc), urmasii lor (Nicolae Hortolomei, Amza Jianu) si chiar urmasii urmasilor lor (Theodor Burghele, Ion Juvara) au efectuat cam toata gama de operatii care se faceau la acea vreme, de la trepanatii pentru afectiuni cranio-cerebrale, pina la interventii de chirurgie toracica, abdominala, pelvina etc.

Specialitatile s-au desprins treptat. Cei care le-au intemeiat s-au format la scoala chirurgilor pe care i-am mentionat. Au invatat de la ei si au dezvoltate specialitatile respective (urologia, ortopedia, chirurgia plastica etc) sub indrumarea lor. In acest timp, pina ce noile specialitati s-au consolidat, vechii maestri ai chirurgiei “generale” (sa-i spunem asa cu un termen care nu este “poate” cel mai potrivit) precum si ceilalti colegi din generatia lor, au continuat sa practice acele tipuri de operatii pe care le facusera de foarte multe ori cu succes pina atunci, chiar daca, asa cum spuneam, intre timp aparusera noile “specialitati”.

In epoca noastra traiesc acest fenomen in supraspecializarea de care ma ocup: chirurgia hepato-bilio-pancreatica. Pentru ca sa nu iau exemplul Romaniei, am sa ma refer la ceea ce se intimpla pe plan international, intrucit fac parte din Board-ul European care acorda Diploma de specialist in Chirurgie hepato-bilio-pancreatica celor care trec examenul european ce se desfasoara o data pe an.

Ei bine, desi in Europa acordam aceasta diploma de aproape 10 ani, asta nu inseamna ca operatiile pe ficat, cai biliare si pancreas nu pot fi facute decit de cei care o poseda. Chirurgii “generali” care stiu sa efectueze aceste operatii si care le si efectueaza de zeci de ani, efectueaza in continuare operatii pe ficat, cai biliare si pancreas chiar daca noua “specializare” este recunoscuta de Uniunea Europeana a Medicilor Specialisti (UEMS) si inclusa in nomenclatorul european al specializarilor.

Asa s-a facut intotdeauna trecerea, si la noi si in toata lumea, de la trunchiul “mama” la noile specialitati.

Obiectivul major este servirea interesului pacientului. Ori, desigur interesul pacientului este ca sa fie operat.

Irinel Popescu, MD, FACS, FEBS
Professor of Surgery
“Dan Setlacec” Center of General Surgery and Liver Transplantation Fundeni Clinical Institute