Dr. Lucian P. Jiga | Greseala umana sau eveniment izolat intr-un sistem medical bolnav?
Nu am sa incerc sa incadrez ceea ce s-a petrecut la Cluj in termeni descriptivi, ancorati mai mult sau mai putin in amestecul amorf de legi si citate oficiale care practic, in fata unei tragedii, incearca sa redefineasca notiunea de medic. Interesat fiind de ce fel de urmari ar fi avut o astfel de actiune in tara in care imi desfasor activitatea, aflu ca “Actul concret dovedibil, voit si constient al unui om, de a suprima in mod abuziv speranta la viata a unei alte fiinte umane aflate in stare critica prin ingreunarea sau interzicerea actului medical, ii atribuie respectivului culpa principala pentru complicatiile respectiv moartea pacientului, inclusiv intreaga povara morala si etica vis-a-vis de toate cele intamplate.” Ma intreb retoric:
1. Ar fi putut operatia respectiva sa salveze viata copilului?! Nu stim, insa este o intrebare pertinenta care ar trebui sa preocupe pe cei care, prin masurile luate au contribuit in mod decisiv la acesta stare de fapt.
2. Vor exista actiuni menite sa impiedice pe viitor astfel de tragedii?! Putem doar sa speram ca urmatorul functionar, pus sa conduca medicul, va da intr-o asemenea situatie, prioritate vietii si nu unui cadru legislativ!
3. Este relevanta supraspecializarea sau asa-zisa “competenta” a unui medic in fata mortii iminente, atunci cand acesta stie ca poate, cel putin incerca a salva acea viata si isi asuma toate riscurile care deriva din actul sau terapeutic?! Raspunsul este evident si nediscutabil – NU!!!
Chirurgul, aflat in fata unui copil muribund, decide prin a-l opera sa ii ofere o sansa, singura sansa la viata. Mai mult, este singurul chirurg care detine experienta necesara pentru a-l salva. Este impiedicat insa printr-un obstacol birocratic grosolan, acela de a nu avea o competenta sau supraspecializare pentru………a salva viata acestui copil. Profesorul Ciuce, a salvat in decursul ultimilor 20 ani nenumarati copii de la moarte, le-a curmat suferinta si redat zambetul. A sadit in noi (si nu suntem putini), cei pentru care a fost dascal si mentor, prin profesionalismul sau, curajul si determinarea de a nu renunta acolo unde toti au renuntat deja. Profesorul Ciuce este cel care in urma cu mai bine de 20 ani, a creat o scoala chirurgicala si un mod de gandire unde in situatii limita, nu exista bariere intre chirurgia generala, vasculara, plastica, reconstructiva sau pediatrica, ci doar un singur element central, pacientul pe care avem obligatia sa il salvam.
Personal, in tara in care activez, am avut de mai multe ori ocazia sa aplic acest concept si nu a venit nimeni sa blocheze actului terapeutic sau sa ma acuze ca am realizat nefiind avizat, in situatii de urgenta, reconstructii vasculare (unde nu am competenta fiind chirurg plastician) concomitent cu reconstructia tisulara care se impunea in cazul respectiv. Dimpotriva, cazurile au fost dezbatute critic si in conditiile date, initiativa de a opera de urgenta cu scopul salvarii unei extremitati, desi oficial nu a existat competenta necesara, a fost laudata si nu infierata. Oare acesta este un exemplu de urmat?!
Ceea ce s-a intamplat la Cluj este o greseala umana sau eveniment izolat intr-un sistem medical bolnav care promoveaza sau tolereaza incompetenta manageriala?! Toate acestea sunt intrebari care ar trebui sa isi gaseasca raspunsul in decizia oficiala a forurilor abilitate sa analizeze cele intamplate.
Va ramane totul in stadiul de decizie sau cele intamplate vor avea puterea sa schimbe ceva?!
Desigur, acolo unde exista infrastructura si cadrul profesional adecvat, actul terapeutic intr-un cadru pluridisciplinar constituie o normalitate si nu o exceptie. In conditiile date insa, cele intamplate sunt consecinta unui exercitiu grosolan de incompetenta profesionala respectiv manageriala, ce au avut ca rezultat oprirea actului medical acolo unde acesta ar fi putut poate, evita moartea!
Lucian P. Jiga, MD
Senior Consultant, Department for Plastic Surgery, Evangelisches Krankenhaus Oldenburg
Past President, Romanian Society for Reconstructive Microsurgery