De ce AgoraMed?

prof. univ. dr. Dragos Pieptu

prof. univ. dr. Dragos Pieptu

Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” Iaşi are plăcerea să vă invite să luaţi parte la startul unui proiect pe care noi îl considerăm interesant şi foarte util în România de astăzi: o platformă de dezbateri online pe teme din sfera medicală şi a învăţământului medical.

Contextul larg care justifică, în opinia noastră, nevoia existenţei unei astfel de platforme de dezbateri este o realitate tristă şi paradoxală. Tristă pentru că la peste un sfert de secol de la caderea regimului totalitar comunist în România, societatea civilă nu reuşeşte să-şi găsească un mijloc articulat, cristalizat prin care să se exprime. Paradoxală pentru că există de ani buni atât cadrul legislativ, cât şi infrastructura comunicaţională pe care se poate construi.

Lumea medicală nu face notă disonantă în acest sens: există nu doar o multitudine de speţe controversate, de probleme enunţate parţial care, oricât de multă bunavoinţă ar exista din partea decidenţilor guvernamentali, nu pot primi un răspuns, ci şi o criză profundă de identitate a corpului medical. Există nemulţumiri, probleme reale şi frustrări profunde şi totuşi nu se cristalizează un răspuns coerent şi unitar din partea noastră.

Este ceea ce ne propunem şi vă propunem: AgoraMedo platformă online unde să putem dezbate coerent şi argumentat problemele care ne privesc. Corpul medical, universităţile de medicină, Colegiul Medicilor, asociaţiile pacienţilor, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor şi Ministerele Sănătăţii şi Educaţiei vor fi partenerii principali în acest dialog, lăsând în acelaşi timp porţile deschise oricărei persoane care poate contribui cu informaţii, idei şi soluţii.

Vom stabili împreună, periodic, o temă de dezbatere; vom colecta informaţiile, argumentele şi punctele de vedere într-o formă coerentă, într-un document pe care să-l putem înainta celor care au puterea de a-l transforma în lege, act normativ sau recomandare.

Propunerile noastre vor avea sau nu succes, vor deveni regulă sau se vor pierde în hăţişul birocratic, vor genera bine şi normalitate sau se vor izbi de zidul interesului politic de moment. Însă faptul că lumea medicală românească va avea un punct de vedere comun, agregat, coerent este cel mai mare câştig, scopul fundamental pe care vă propunem să-l atingem împreună. 

Prof. univ. dr. Dragoş Pieptu
Rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi

gallery